Ofis

Telefon: +49211 976 358-19
Faks: +49 211 976 358-24
Adres: Goethestr. 30 40237 Düsseldorf

Acil Durumlar

+49 157 782 866 71

O. Law

ICT- Kartı: Şirket İçi Transfer için Yeşil Işık

I. Giriş

Üçüncü ülkelerden gelen profesyoneller için mevcut vize ve oturma izinlerinin bolluğuna örnegin „Ab Mavi Kartı“ gibi ek olarak, yasa koyucu Federal Hükümet’teki bu profesyoneller için özel bir ikamet izni daha sağliyor. Bu özel oturma izni ‚ICT- Kartı‘ olarak adlandırılır. Bu vizenin amacı, çalışanların „insan kaynağı“ olarak mümkün olan en iyi şekilde kullanılmasını sağlamak ve bilgileri yabancı şirket konumlarına aktarmaktır. Ab/AEA dışından gelen işçilere özel koşullar yerine getirildiginde oturma izni verilir.

Aşağıda, ICT- Kartının verilmesinin hangi koşullar altında gerçekleştiği ve AufenthG ’in (Alman Göc Kanunu) Madde 19 kapsamındaki hibe prosedürünün ve AufenthG ‚in Madde 19’a ve 19’b bildirim prosedürüyle birlikte nasıl gerçekleştiği gösterilmelidir.

II. ICT-Kartı

1. AufenthG ’in 19. Madde gereksinimleri

ICT-Kartı verme prosedüründe AufenthG ‘in 19. Maddesine göre uzmanlar ve stajyerler arası gerekliliklerde ayırt edilmelidir.

Temel gereksinim, AufenthG ‘in 19. Maddesi

ICT-Kartı verilme prosedüründe temel gereksinim AufenthG ‘in Madde 19 paragraf 1 cümle 1 göre bir yabancının şirket içi transferidir.

Sirket ici transfer icin iki olasilik vardir:

1. eğer şirketin konumu AB dışında olursa şirketin bir yurtiçi şubesine transfer veya

2. AB dışında yerleşik şirketi içeren şirketler grubu içerisinde bir transfer,

Uzman/yönetici (Bölüm 19 paragraf 2 AufenthG) veya bir stajyer (Bölüm 19 paragraf 3 AufenthG) için özel şartlar yerine getirilmelidir.

b. Uzmanlar/yöneticiler için özel gereksinimler, Bölüm 19 paragraf 2 AufenthG

ICT-Kartı alabilmek için, bir yabancı AufenthG ‘in Madde 19 paragraf 2 No. 1 göre  çalışacağı yerde yönetici veya uzman olarak hareket etmelidir.

AufenthG ‘in Madde 19 paragraf 2 cümle 2 ye  göre, bir yönetici öncelikle transferi gerceklesen sirketi yöneten ve öncelikle yönetim organı veya hissedarları veya eşdeğer kişilerin genel

gözetimi altında olan ya da onlardan genel talimatlar alandir; yani önemli bir pozisyonda istihdam eden bir kişidir.

Uzman, yeterlilik ve uygun mesleki deneyimi olan, yüksek düzeyde temel uzman bilgisine sahip olan bir kişidir.

Uzman ya da yönetici şartları yerine getirildiğinde, ayrıca, şirket içi devir başlamadan önce, minimum altı ay gönderen şirkette istihdam etmesi ve geçerli bir iş sözleşmesi olması şarttır. Ayrıca mesleki yeterliliğin ispatlanması gerekir. Gerektiğinde gönderilen isçi gönderen şirket tarafından bir yazı sunmak zorunda kalabilir. ICT-Kart minimum 90 günlük transferler için verilir.

c. Stajyerler için özel gereksinimler, Bölüm 19 paragraf 3 AufenthG

Ek olarak, yasa Bölüm 19 paragraf 3 AufenthG ’dastajyerler için de ICT-Kart imkânı sağlamıştır.

Kanunun Madde 19 paragraf 3 cümle 2 uyarınca, bir stajyer bir üniversite derecesine sahip bir kişidir. Mesleki gelişim veya iş teknikleri ve yöntemleri ile ilgili daha fazla eğitim için bir stajyer programı tamamlar. Bu staj sürecinse maaş ödenmek zorundadır.

Gönderilen kişi bir stajyer ise ve Madde 19 paragraf 2 No. 2-4 AufenthG ‘in gereksinimlerini karşılıyorsa, Madde 19 paragraf 3 AufenthG ‘e göre, stajyerler de ICT-Karta başvurabilirler.

III. ICT-Kartı Muafiyeti, Madde 19, 19’a, 19’b AufenthG

Daha önce de belirtildiği gibi, AufenthG ‘in Bölüm 19 altında temel gereksinimlerinden biri transferin minimum 90 günlük uzunluğudur.

Yabancı işçinin başka bir AB Üye Devleti’nde zaten oturma izni bulunuyorsa, yerli işveren in devlet makamlarına ve yetkili mercile ilk temasa girip yabancı uyruklu kişinin transfer amacı olduğunu bildirirse, diger ülkede oturma izni ihtiyacından feragat edilebilir.

Yabancının bir AB Üye Devleti’nden oturma izni alması ve planlanan transferin 90 günden uzun sürmesi durumunda, AufenthG ‚in Bölüm 19’ b’sinin gerekliliklerine uyulmalıdır.

IV. Sonuç

Özetle, yasa koyucu, AufenthG ‚in 19, 19’a ve 19’b bölümleri uyarınca şirket içi transfere ilişkin özel hükümler içeren yerli ve yabancı (AB dışında) genel merkezi olan uluslararası girişimcilere karşı büyük bir adım atıyor.

Bu şekilde, girişimci, bir yandan, işçilerinden en iyi şekilde yararlanabilir ve diğer yandan, serbest piyasa ekonomisinin sunduğu tüm fırsatlardan tam olarak yararlanabilir. Çalışanlarda böyle bir böyle bir fırsatı tecrübelendirip kendilerini geliştirebilmekte. Böylece uzun süreli çalışanlar yeni deneyimler kazanabilir, çıraklar veya stajyerler yurt dışında deneyim kazanabilirler.

O.Law is a modern and dynamic law firm working in cooperation with highly motivated, professionals offering legal advice in the heart of Dusseldorf. We are characterized by our cooperation with a tax advisor and a network of lawyers in Eastern Europe.

O.Law supports in all legal requests regarding commercial law, focusing on our international cooperation. In view of the intensity of German-Turkish trade relations and the importance of them, we established a Turkey Desk.

Solutions that are efficient and economically sensible, with creative approaches are defining O.Law’s hallmarks. O.Law offers legal services in German, Turkish  and English and can support double culturally. To speak a common language is important to us.

O.Law – International Law Firm

Attorney at Law Hülya Oruç, LL.M.

Goethestr. 30

40237 Düsseldorf

+ 49 211 976 358 -19

info@olaw.eu

www.olaw.eu

O.Law is a law firm based in Düsseldorf. Working for entrepreneurs worldwide, making their dreams come true.

We speak your language